CONVOCATÒRIA PROGRAMA DESFAKE CIÈNCIA CURS 2023-2024

Ajuda’ns a frenar les fake news a la teva aula

Desfake és una proposta didàctica d’alfabetització mediàtica i informacional (AMI) pionera a Catalunya creada per Verificat. Apliquem metodologies innovadores del periodisme i la verificació de dades i les adaptem a l’ensenyament, amb una proposta orientada a les aules de secundària.

AMB EL SUPORT DE:

Emplena aquest formulari i selecciona l’horari que millor s’adapti a les teves necessitats.

Com funciona Desfake Ciència?

El compromís és formar un grup classe de 3r o 4t d’ESO del teu centre educatiu. El programa el pot implementar un docent en el marc de la seva matèria de ciència o el pot dur a terme un equip com a projecte globalitzat.

Pots veure una mostra de la proposta didàctica registrant-te a desfake.cat


1. Dissenya

T’acompanyem durant 4 hores en el disseny de la situació d’aprenentatge!

2. Implementa

Entre 6 i 12 hores de continguts i activitats sobre desinformació vinculada a la ciència i al clima: cultura climàtica, consciència mediambiental, pensament crític, lluita contra el negacionisme climàtic, entre altres.

3. Projecte Final

Desmuntem una informació falsa amb els estudiants i ho expliquem en un vídeo de TikTok!

Què oferim?

Acompanyament al professorat

Guies didàctiques i activitats competencials

Eines per avaluar l’aprenentatge de l’alumnat

Accés a una comunitat de docents compromesos amb la informació de qualitat

Com participar-hi?

Oferim 120 places gratuïtes per al professorat de secundària que vulgui portar aquesta proposta didàctica als instituts de la ciutat de Barcelona.

Des del 2021, s’han beneficiat d’aquest programa educatiu prop de 300 docents i més de 1.000 alumnes de secundària. El 72% dels joves milloren significativament la seva capacitat de fer servir fonts fiables a internet.

Verificat és una plataforma de lluita contra la desinformació i creiem en l’educació per fomentar el consum crític i responsable de la informació. Som l’únic membre català de la International Fact Checking Network i l’Observatori dels Mitjans Digitals de la Comissió Europea.